donderdag 10 mei 2012

De kracht van kwetsbaarheid

Tijdens de LEAP module in India, waar ik in mijn laatste blog over schreef, ben ik opnieuw geconfronteerd met de verschillen tussen culturen. De groep bestond uit 16 Nederlandse en 8 Indiase deelnemers die elkaars taal en cultuur niet begrepen. Dit leidde regelmatig tot behoorlijk ingewikkelde situaties en 'gedoe'.
De verandering kwam op het moment dat een Nederlander en een Indiër zich beide kwetsbaar durften op te stellen. Hierdoor onstond er echt contact. Dat was een ontroerend moment waarbij de verschillen overstegen werden. Wat er over bleef waren twee mensen met menselijke gevoelens die elkaar begrepen en van mens tot mens contact maakten.

Je kwetsbaar durven opstellen lijkt heel makkelijk, maar het vraagt nogal wat, namelijk:
 1. Stilstaan bij jezelf of je blik naar binnen keren
 2. Je gevoel waarnemen
 3. Je gevoel erkennen
 4. Benoemen van je gevoel aan de ander
Op het moment dat je dit doet ontstaat er wezenlijk contact met de ander. Aangezien gevoelens terug te brengen zijn tot de 4 basis emoties (Angst, Boosheid, Vreugde, Verdriet), zijn ze herkenbaar voor elk mens. Ze overschreiden de barrieres van taal, cultuur en religie en gaan daarmee voorbij aan de verschillen die er zijn.

De deelnemers in India hebben door zich werkelijk kwetsbaar te durven maken een diepere verbinding met elkaar gekregen. Daardoor konden ze op een zeer productieve manier met elkaar samenwerken aan het grotere doel, namelijk arme vrouwen crediet verlenen om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Brene Brown verwoord de kracht van kwetsbaarheid heel mooi in haar TED-Talk: The Power of VulnerabilityStel je voor dat we dit als mensen vaker zouden doen? zou de wereld er dan niet  liefdevoller en mooier uitzien?

4 opmerkingen:

 1. Sacha,

  Inspirerend artikel! Zo waar!

  De essentie van echt contact zit zeker in kwetsbaarheid. Dit is universele "taal".

  Dank voor verbinding en warme groet,

  Ruud Brouwer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Sacha,

  Mooi stukje. Zouden organisaties nu eindelijk eens klaar zijn om de maskers af te gooien en echt contact mogelijk te maken? En durven we het zelf?

  Dit is mee timmeren aan de weg!

  Groet, Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je hebt gereageerd en ik ben benieuwd hoe jij aan de weg timmert.Groet Sacha.

   Verwijderen
 3. Theoloog/publicist Okke Jager verwoordt Sacha`s verhaal heel mooi, het is dan ook mijn favoriete gedicht ``Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens``
  Verraadt ons aller angst zich niet
  in wie het leven weerloos liet?

  De glasglans stemt de blazer mild.
  De kaarsvlam vormt de hand tot schild.

  De krokus wijst beton zijn grens.
  Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens.

  BeantwoordenVerwijderen