maandag 11 juni 2012

Verbinden met de Essentie

Nog een waardevolle ervaring uit de LEAP module in India die het delen waard is! Waar de India-ervaring die ik mijn vorige blog beschreef ging over je kwetsbaar durven opstellen, gaat deze over het verbinden met 'Waarom je doet wat je doet'.

De tweede dag in India hebben we de groep die bestond uit 16 Nederlanders en 8 Indiërs de TED Talk van Simon Sinek laten zien: How great leaders inspire to action. Het filmpje gaat over de Golden Circle. De Golden Circle is een eenvoudig model dat verwijst naar het belang van het  Waarom. We zijn vaak geneigd ons bezig te houden met het Hoe en het Wat, zowel als individuen als organisaties, waarbij we vaak vergeten 'Waarom we doen wat we doen'. Als organisatie gaat het Waarom over stilstaan bij je bestaansrecht. Als individu gaat het over stilstaan bij waarom wat je doet wezenlijk belangrijk voor je is. Beiden verwijzen naar de essentie.
De deelnemers waren geïnspireerd en geraakt door het bovenstaande filmpje. Nadat ze dat met elkaar hebben kunnen delen in groepjes van vijf, hebben we ze in een dialoogwandeling in tweetallen de volgende vraag laten bespreken: Waarom geef ik leiding?

De dialoog wandeling gaat over het oefenen met de vier niveaus van luisteren, de kern van de Theory U. 1: Downloaden, 2: Luisteren met open mind, 3: Luisteren met open hart 4: Luisteren met open wil
Klik op de link voor extra uitleg over de vier niveaus van luisteren. 

Een dialoogwandeling houdt in dat je met z'n tweeën al wandelend reflecteert. Eerst reflecteert de ene 20 minuten hardop op de vraag, waarnaar de andere luistert vanuit de vier verschillende niveaus. Het accent van de oefening ligt vooral op het luisteren vanuit niveau 3 en 4. Na twintig minuten wissel je van rol. Doordat de ander werkelijk naar je luistert, zonder eigen interpretaties te geven of te zeggen wat hij of zij er zelf van vindt, krijg je de ruimte om je te verbinden met je eigen diepere antwoord op deze essentiele vraag. Door dit samen te doen creëer je ook een dieper contact met elkaar.

Na drie kwartier kwamen de deelnemers terug. Nadat ze in één woord hun ervaring hadden gedeeld was de sfeer er één van verdieping, verbinding en ontroering. Ook deze ervaring droeg er in grote mate aan bij dat de groep op een productieve manier met elkaar kon samenwerken aan het grotere doel, namelijk arme vrouwen crediet verlenen om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

In mijn volgende blog leg ik een link tussen de Golden Circle en de 3 principes van Psychosynthese. Daarin beschrijf ik een  andere oefening om te komen tot het Waarom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten