maandag 11 juli 2011

Daring Design.

Op 23 juni vond op de Baak in Driebergen ons jaarlijks Special Event plaats, een van onze leiderschapsevents, dit jaar was het thema: Daring Design. Mijn collega Edith Bergamin en ik waren gevraagd een workshop te geven vanuit de U-theorie. We hebben onszelf uitgedaagd en een zeer daring design gemaakt. Het verslag dat Edith heeft geschreven geef ik hierbij weer, omdat ik de inhoud en ervaring met deze workshop graag met jullie wil delen.

"Oh, what a night!
Met de vraag een Daring Design te maken voor het thema Theory U zijn Sacha en ik aan de slag gegaan. Het was een daring proces, niet meer weten wat we oorspronkelijk bedacht hadden, luisteren naar wat het 'niet meer weten' ons wilde vertellen. Het filosoferen over dat je in het leven eigenlijk maar een ding echt zeker weet namelijk dat we allemaal dood gaan. Verder hebben we te dealen met allerlei schijnzekerheden. Hoe doe je dat dan? En hoe deze gedachten te integreren in ons programma?
Zo zijn we zelf maar gewoon op reis gegaan, op een regenachtige vrijdagavond in de auto gestapt op zoek 'naar de juiste plek'. Die vonden we bij de vierde begraafplaats die we aandeden. De Oude Algemene Begraafplaats in Doorn, geen twijfel meer dit was 'm! Daar ontvouwde zich de volgende vraag en de volgende. Eindeloos hebben we gezocht naar de juiste formuleringen en eenmaal thuis hadden we een programma dat we daring vonden én waar we helemaal achter stonden. Het liedje van Ramses Shaffy 'Zing, huil, bid, lach en bewonder', zou de uitsmijter worden. Een Daring avond .....
Na 5 minuten kort en bondige uitleg over de context hebben we onze gasten gevraagd mee te gaan op reis. Letterlijk. In de bus met de vraag 'Hoe is het om op reis te gaan zonder de bestemming te kennen?' Het programma was begonnen. De oude begraafplaats, een verstilde, prachtige plek. En natuurlijk ook confronterend. Verdieping. Geen ontkomen aan. De stilte vastgehouden in de bus. De overgang naar het leven vormgegeven in een dialoogwandeling over het Landgoed met de vraag: wat wil erin jou geboren worden? Daarna ontstond er een samen en in het samen was er intimiteit, rust, diepte en kwetsbaarheid. Wat was het Daring! Sacha en ik en de deelnemers, we waren gelijken in het niet weten. Uit de reacties van onze gasten (o.a. uit de zakelijke dienstverlening) maken we op dat het zonde zou zijn iets dergelijks niet nog eens te daren....."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten