Een paar weken geleden heeft mijn collega Annelies Hoogcarspel mij een aantal vragen gesteld over de U Theory en coaching voor ons online coaching magazine. Ik vind het een mooi stukje geworden en deel het graag met jullie.
Bij de Baak faciliteren we al langer dan vandaag processen – eigenlijk al 60 jaar. We noemen deze methode Unfold – omdat het gaat om wat zich ontvouwt. We laten ons daarbij op dit moment inspireren door Theorie U, ontwikkeld door Otto Scharmer. Een andere belangrijke inspiratiebron is Emergent Space van supervisor/trainer Chris Robertson.
Waarom is deze methode zo speciaal én wat is het belang voor coaching?
Unfold is een manier om effectief met veranderingen om te kunnen gaan. In deze tijd zijn de vraagstukken en problemen vaak zo complex dat makkelijke oplossingen nauwelijks meer bestaan. ‘Aanpassen’ is vaak ook geen optie meer. Unfold biedt handvatten om te komen tot oplossingen die wél werken en beklijven. We gebruiken de methode daarom ook in onze coachingsopleidingen. Een van de bronnen voor Unfold is Theorie U. Dit is een model om een proces voor diepgaande verandering te beschrijven. In de simpelste vorm kent het model drie fasen, die verbeeld worden door de letter U. Het proces begint links bovenaan de U, met goed luisteren op een steeds dieper niveau. Vlak onderaan wordt het steeds spannender. Je dient zelf het oog van de orkaan te zijn. Vertrouwen is een belangrijke sleutel. Chris Robertson noemt dat ‘waiting without hope’. Voor wie volhoudt, doemen vrijwel altijd nieuwe inzichten en oplossingsrichtingen op. Bij Theorie U is dat het punt onderin de U. Wat je in feite doet, is terugkeren naar je kern, om vanuit die essentie weer opnieuw contact te maken met de omgeving en de complexe vragen die daar vaak leven. De laatste fase is vanuit dit zijn te gaan doen. In de verbinding met de essentie weten we wat ons te doen staat, en hoe te handelen. Zo draagt Unfold bij aan oplossingen waardoor echte verandering tot stand komt.
In onze coachingsopleidingen oefenen de deelnemers met luisteren op de verschillende niveaus. Het doel is dan om ‘onderaan de U’ te komen, waar je contact maakt met je essentie. Dat is in principe ook het doel bij coaching: om coachees (weer) in contact te brengen met zichzelf.
Wat betekent dat voor een coach?
Een coach moet in eerste instantie contact kunnen maken met zijn of haar eigen essentie. Dat is waar de Baak Leergang Coaching ook op gebaseerd is: leren wie je zelf in essentie bent en hoe je hiermee verbinding maakt. Vervolgens gaat het erom hoe je vanuit die verbinding contact kunt maken met de ander. Wij gaan er in de training vanuit dat je een persoonlijkheid hebt, maar een ziel bent. Als je gaat coachen is het belangrijk dat je iemand ook op die manier kunt zien. Dat je weet dat er aan een persoonlijkheid altijd iets diepers ten grondslag ligt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten